Geef je nu op:
Nimby-werkochtend voor predikanten en pastores op 13 mei!

Hoe geef je als voorganger richting in een tijd van polarisatie, migratie en maatschappelijke onrust?

Onze regering wil het strengste migratiebeleid ooit. In veel plaatsen ontstaat maatschappelijke onrust rond de komst van een AZC. Ook in de kerk kom je vooroordelen tegen. Wat is je rol en roeping als voorganger als het gaat om landelijke en lokale ontwikkelingen rond migratie? En hoe ga je om met spanningen in je eigen gemeente?

Op dinsdag 13 mei organiseert Samen Geloven de werkbijeenkomst: ‘not in my backyard’ voor voorgangers, predikanten en kerkelijk werkers. We staan stil bij de vraag hoe de bijbelse waarde van gastvrijheid vorm kan krijgen in de praktijk van jouw gemeente. Hoe breng je dit thema ter sprake in preken, catechese en voorbede? En hoe ga je in gesprek met je gemeente én met je bredere omgeving?

Tijdens de ochtend is er ruimte voor het delen van ervaringen, theologische reflectie en worden praktische handvatten geboden. Er worden verschillende werksessies georganiseerd door theologen/predikanten die ervaring met het thema:

  • Ds. Nynke Dijkstra
    Werksessie over: Hoe ga je om met interne spanningen rond het thema migratie en opvang van vluchtelingen in je gemeente?
  • Prof. dr. Heleen Zorgdrager
    Werksessie over: Spreken in de publieke ruimte als predikant over migratie
  • Dr. Theo Hettema
    Werksessie over: Preken over maatschappelijk en politiek gevoelige thema’s als migratie.
  • Drs. Thandi Soko
    Werksessie over: Omgaan met vermeend/vermoedelijk racisme in de gemeente.

 

🗓️ Datum: dinsdag 13 mei
🕘 Tijd: 9:15 – 13:00 uur
📍 Locatie: Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht
🎯 Voor: voorgangers, predikanten, kerkelijk werkers

➡️ Meld je hier aan   

Verder lezen:

Nieuws

De bubbel uit

‘Veel kerken willen intercultureler worden, maar weten niet hoe. In Waddinxveen heeft wijkgemeente De Rank daarom het verkenningstraject Samen Geloven opgepakt.’

Lees verder »

18. Andere motivatie

Verzin een activiteit die bij jouw specifieke motivatie past en mail die naar ons. Wie weet krijgt hij ook een plekje hier op de website!

17. Missionair

Leg contact. Organiseer een barbecue met een praatje over geloof. Start een geloofscursus zoals een Al Massira of een Alphacursus. Of begin met een bijeenkomst geschikt voor mensen van een bepaalde culturele achtergrond.

16. Kerkgebouw

Maak een tentoonstelling met vertegenwoordigers van alle hurende gemeenten. Verzamel foto’s van de activiteiten en leden van de verschillende kerken. Schrijf er teksten bij en hang het op in de centrale hal of bij de ingang of koffieruimte in het gebouw. Leer elkaar beter kennen tijdens een gezamenlijke viering.

15. Interesse in andere culturen

Bezoek een internationale kerk in je buurt. Ga in gesprek met de mensen daar. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen met wat je gewend bent? Wat kan je van hen leren? Hebben zij behoefte aan contact? Vraag een dorpsgenoot tijdens een gemeentebijeenkomst om iets van zijn of haar cultuur te delen. 

14. God beter leren kennen

Plan een kampvuuravond. Nodig christenen van verschillende culturele achtergronden uit. Doe een gespreksronde: wat is jouw favoriete bijbeltekst en waarom?  Of vraag wanneer mensen voor het laatst iets van God ervaren hebben en hoe dat voor hen was? Vraag mensen uit verschillende culturen om een getuigenis te delen in je kerkdienst.

13. Verjonging

Organiseer als kerk een kindermiddag waar je alle kinderen uit de buurt voor uitnodigt en speciaal kinderen uit andere culturen. Of regel een moeder-kind ochtend.

12. Groei

Nodig migrantenchristenen uit voor een themadienst en geef ze een rol in de liturgie. Zorg voor vertaling in je dienst. Ook hier past een gezamenlijke maaltijd.

11. Helpen

Kijk of je met je kerk de voedselbank kan helpen. Financieel, maar ook als vrijwilliger. Raak daar met mensen in gesprek. Of doe een kledingruil in je kerk na de dienst of zorg voor weggeeftafel.

10. Bewogenheid

Vraag mensen van een andere culturele achtergrond naar hun leven en hun familie. Luister aandachtig en zet het contact voort. Wees bereid om vriendschap te sluiten. Je kan ook gebed voor en met vluchtelingen organiseren. Of praktisch aan de slag via vluchtelingenwerk.

9. Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid. Kijk eens rond. Welke taak in je kerk zou jij samen met iemand van een andere cultuur kunnen uitvoeren? Wie kan je vragen om dat met jou te doen? Zorg ervoor dat dan niet jij de leiding hebt maar dat je die ander ruimte geeft om dat op te pakken.

8. Internationale oriëntatie

Verdiep je via internet en boeken in één van de culturen van mensen die in je buurt wonen. Leer wat woorden van hun taal. Maak kennis en vraag of je van hun eten mag proeven en wees geïnteresseerd in het land waar ze vandaan komen. Laat andere mensen profiteren van jouw kennis en ervaring en organiseer een toerustingsavond.

7. Mensgericht

Nodig mensen bij je thuis uit die een andere culturele achtergrond hebben of ga bij ze op bezoek. Luister naar hun verhalen en deel je eigen verhalen met hen. Start een verhalenproject.

6. Omgeving

Vorm een beeld van hoe je buurt nu samengesteld is qua bevolking. Cijfers kan je vinden op CBS. Welke etniciteiten zijn er en met welke heb jij of anderen uit de gemeente contact? Maak er een rapport van en deel dat met andere gemeenteleden of de kerkenraad. Overweeg een Samen Geloven traject.

5. Bijbel

Ga met een groepje mensen bidden voor de vreemdelingen en de mensen die er niet bij horen in jouw omgeving en bid om leiding wat jullie zelf concreet kunnen doen. Maak een welkomstpakketje voor nieuwe mensen die in je wijk komen wonen.

4. Verrijking

Ga samen met een interculturele groep een avond intercultureel bijbellezen. Deel met elkaar hoe het bijbelgedeelte jou raakt. Als het goed bevalt kan je natuurlijk een groep starten.

3. Sociale gerechtigheid

Kijk of je in je eigen kerk bewustwording kan bevorderen door een gespreksavond over racisme te organiseren. Of begin praktisch met het aanbieden van taalles in je kerk, of begin met het bezoeken van mensen in het AZC en vraag waar zij tegen aan lopen.

2. God's koninkrijk

Internationale muziekavond of sing-in organiseren. Bereid liederen voor uit verschillende talen en laat mensen uit andere culturen ook zelf liederen zingen of laten horen. Of bezoek een internationale kerk. Kijk ook eens bij motivatie 6

1. Inclusie

Kook een gezamenlijke maaltijd, die je samen opeet. Of organiseer een serie kookworkshops met eten en koks uit verschillende culturen. Nodig mensen uit voor de activiteiten van je kerk.