Christenen zijn geroepen om over grenzen van culturen anderen te ontmoeten, samen te leven en geloof te delen. Het is verrijkend voor zowel hier geboren Nederlanders als Nederlanders met een migratieachtergrond om samen te geloven.
Want Mijn huis zal een huis van gebed genoemd worden voor alle volken. – Jesaja 56:7
Migratie is een actueel thema. Ruim 25% van de Nederlanders heeft een migratieachtergrond. Uit een onderzoek van Kerk in Actie blijkt dat 83% van de protestantse kerken vluchtelingen praktische hulp biedt. Buiten deze diaconale contacten om zijn kerkdiensten en kerkelijke activiteiten echter meestal gericht op de eigen gemeenteleden. En dat is jammer! Want er zijn naar schatting 1 miljoen christenmigranten en veel migranten met een andere religieuze achtergrond die vragen hebben over het christelijk geloof. Zij wonen niet alleen in de grote steden, maar ook in dorpen. Kortom: in elke woonplaats leven wel migranten die verlangen naar gelijkwaardige relaties waarin hart en ziel gedeeld kunnen worden.
“Ik zie mooie dingen gebeuren als mensen uit verschillende culturen samen hun geloof gaan beleven.”
“De verhalen van migranten raken mij elke keer weer en ik leer zoveel van hen. Ik geloof dat zij een gift van God aan de Nederlandse kerk zijn.”
“In Nederland zie ik dat veel migranten veel (geloofs)vragen hebben. Ik zet mij daarom graag in voor het werk van Samen Geloven.”
“Mijn partner komt uit Myanmar. Mede door hem begrijp ik dat een cultuurverschil soms best lastig kan zijn, vooral met betrekking tot geloof.”
“Wanneer verschillende culturen bij elkaar samenkomen en gelijkwaardig geloofscontact hebben, ontstaat er iets bijzonders. Ik geloof dat we elkaar nodig hebben om als kerk tot onze bestemming te komen.”
Samen Geloven is een project van Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland en Stichting Geloofsinburgering.
E: info@samengeloven.org
T: +31 (0)687348062
Bankrekening en RSIN:
NL59 RABO 0318 1255 28
RSIN/fiscaalnummer 857368710
Kvk-nummer: 68269501
ANBI
Privacy voorwaarden
Verzin een activiteit die bij jouw specifieke motivatie past en mail die naar ons. Wie weet krijgt hij ook een plekje hier op de website!
Leg contact. Organiseer een barbecue met een praatje over geloof. Start een geloofscursus zoals een Al Massira of een Alphacursus. Of begin met een bijeenkomst geschikt voor mensen van een bepaalde culturele achtergrond.
Maak een tentoonstelling met vertegenwoordigers van alle hurende gemeenten. Verzamel foto’s van de activiteiten en leden van de verschillende kerken. Schrijf er teksten bij en hang het op in de centrale hal of bij de ingang of koffieruimte in het gebouw. Leer elkaar beter kennen tijdens een gezamenlijke viering.
Bezoek een internationale kerk in je buurt. Ga in gesprek met de mensen daar. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen met wat je gewend bent? Wat kan je van hen leren? Hebben zij behoefte aan contact? Vraag een dorpsgenoot tijdens een gemeentebijeenkomst om iets van zijn of haar cultuur te delen.
Plan een kampvuuravond. Nodig christenen van verschillende culturele achtergronden uit. Doe een gespreksronde: wat is jouw favoriete bijbeltekst en waarom? Of vraag wanneer mensen voor het laatst iets van God ervaren hebben en hoe dat voor hen was? Vraag mensen uit verschillende culturen om een getuigenis te delen in je kerkdienst.
Organiseer als kerk een kindermiddag waar je alle kinderen uit de buurt voor uitnodigt en speciaal kinderen uit andere culturen. Of regel een moeder-kind ochtend.
Nodig migrantenchristenen uit voor een themadienst en geef ze een rol in de liturgie. Zorg voor vertaling in je dienst. Ook hier past een gezamenlijke maaltijd.
Kijk of je met je kerk de voedselbank kan helpen. Financieel, maar ook als vrijwilliger. Raak daar met mensen in gesprek. Of doe een kledingruil in je kerk na de dienst of zorg voor weggeeftafel.
Vraag mensen van een andere culturele achtergrond naar hun leven en hun familie. Luister aandachtig en zet het contact voort. Wees bereid om vriendschap te sluiten. Je kan ook gebed voor en met vluchtelingen organiseren. Of praktisch aan de slag via vluchtelingenwerk.
Gelijkwaardigheid. Kijk eens rond. Welke taak in je kerk zou jij samen met iemand van een andere cultuur kunnen uitvoeren? Wie kan je vragen om dat met jou te doen? Zorg ervoor dat dan niet jij de leiding hebt maar dat je die ander ruimte geeft om dat op te pakken.
Vorm een beeld van hoe je buurt nu samengesteld is qua bevolking. Cijfers kan je vinden op CBS. Welke etniciteiten zijn er en met welke heb jij of anderen uit de gemeente contact? Maak er een rapport van en deel dat met andere gemeenteleden of de kerkenraad. Overweeg een Samen Geloven traject.
Ga met een groepje mensen bidden voor de vreemdelingen en de mensen die er niet bij horen in jouw omgeving en bid om leiding wat jullie zelf concreet kunnen doen. Maak een welkomstpakketje voor nieuwe mensen die in je wijk komen wonen.
Ga samen met een interculturele groep een avond intercultureel bijbellezen. Deel met elkaar hoe het bijbelgedeelte jou raakt. Als het goed bevalt kan je natuurlijk een groep starten.
Kijk of je in je eigen kerk bewustwording kan bevorderen door een gespreksavond over racisme te organiseren. Of begin praktisch met het aanbieden van taalles in je kerk, of begin met het bezoeken van mensen in het AZC en vraag waar zij tegen aan lopen.
Internationale muziekavond of sing-in organiseren. Bereid liederen voor uit verschillende talen en laat mensen uit andere culturen ook zelf liederen zingen of laten horen. Of bezoek een internationale kerk. Kijk ook eens bij motivatie 6
Kook een gezamenlijke maaltijd, die je samen opeet. Of organiseer een serie kookworkshops met eten en koks uit verschillende culturen. Nodig mensen uit voor de activiteiten van je kerk.