De smaak van intercultureel kerk-zijn te pakken

Tekst: Rieke de Kool

Op vrijdag 20 juni, Wereldvluchtelingendag, presenteerde Stichting Geloofsinburgering twee nieuwe boeken over intercultureel kerk-zijn: ‘Allemaal vreemdelingen’ en ‘Samen met alle heiligen’. De auteurs zijn achtereenvolgens Marien Kollenstaart en Esther van Schie, beiden predikant in de PKN en voorganger in de internationale gemeente ICU te Gouda. De presentatie vond plaats tijdens een boekendiner in deze stad waar je kon proeven aan intercultureel kerk-zijn.

Tegen 17.00 uur stroomt de aula van scholengemeenschap De Goudse Waarden aan de Heemskerkstraat langzamerhand vol. Heel wat tafels staan feestelijk gedekt. Overal zitten groepjes mensen uit verschillende landen gezellig te praten. Een veelkleurig gezelschap dat voornamelijk Nederlands en Engels spreekt, maar daarnaast nog diverse andere talen. Moeilijke begrippen worden soms maar gewoon met de handen uitgebeeld.

Vreemdeling zijn is onze identiteit
Na elke gang is er een intermezzo over intercultureel kerk-zijn naar aanleiding van fragmenten uit de nieuwe boeken. Zo licht Marien aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament toe waarom we allemaal vreemdelingen zijn. Daarbij klinken Bijbelwoorden uit de mond van David, Mozes, Petrus en Paulus. De kern ervan is dat wij allen in ons leven als vreemdelingen bij God verblijven, afhankelijk zijn van zijn gastvrijheid en vreemdelingen met liefde moeten ontvangen. Vreemdeling-zijn is namelijk onze identiteit.

Koelkastmonster
Na de tweede gang staat een interview met de auteurs gepland. De interviewer is echter nog onderweg vanuit Harderwijk. Flexibel als de leiding van een multiculturele gemeente gewend is te zijn, wordt het programma moeiteloos aangepast: Esther leest alvast een verhaal voor uit de praktijk van het je leven delen met mensen uit een andere cultuur. Het gaat over een groen schimmelmonster met lichtgevende oogjes op draderige poten in haar wat te lang niet schoongemaakte koelkast. Een Myanmarese vriendin, van huis uit gewend dat ‘jouw koelkast mijn koelkast is’, wilde zelf iets te drinken pakken. Esther deed er alles aan om haar op andere gedachten te brengen. De vriendin prikte er doorheen en bood aan het apparaat schoon te maken. Daarmee stelde ze Esther voor een innerlijk dilemma: was het kolonialistisch om dit te accepteren? Of was het misplaatste trots om het te weigeren?

Groene weiden en vredig water
Een ander verhaal dat Esther tussen de gangen door voorleest, gaat over het tot leven komen van de 4000 jaar oude Psalm 23 in een hightech ziekenhuisomgeving: op een Intensive Care. De Psalm werd in zijn eigen taal, door een landgenoot, voorgelezen aan een man die 36 jaar gedwongen bij een terreurorganisatie had gezeten. Hij had de organisatie verlaten en in Nederland asiel gekregen. In de Goudse ICU terechtgekomen ervoer hij daar rust en vrede. Het plan om hem Bijbellessen te geven kon helaas niet gerealiseerd worden. Plotseling kreeg hij namelijk een hartinfarct. De woorden van de oude Psalm raakten de man op de IC en zijn landgenoot, die ze voor het eerst hoorden: de Heer is mijn herder.. Over beide verhalen wordt aan de eettafel doorgesproken: welke kansen zie jij voor jezelf of jouw kerk om het evangelie cross-cultureel te delen?

Vreemdelingen in (Gods) huis halen
Tijdens een interview vraagt Matthijs van Engelen van Stichting Gave aan Marien wat hem heeft geïnspireerd om te gaan schrijven. Marien: ‘De kerk wordt mooier als we samen met mensen uit andere culturen gaan geloven. Het verrijkt jou en jij hebt ook wat te geven.’ Esthers boek gaat over de praktijk van het intercultureel kerk-zijn. Ze krijgt een stelling om op te reageren: ‘Een paar vreemdelingen in onze kerk is prima, maar verder houden we het graag bij wat we gewend zijn’. ‘Dat is je niet gegeven’, aldus Esther. ‘Het is niet erg om het fijn te hebben met elkaar, maar de Bijbel vraagt wel iets anders. Marien vult aan: ‘In de Bijbel zie je van meet af aan een internationale dimensie. En in Mattheüs 5: 35 staat: ‘Ik was een vreemdeling en jullie hebben Mij opgenomen.’ Dat gaat veel verder dan dat je mensen uit andere culturen accepteert. Bedenk dat migranten familie kwijt zijn en familie zoeken. God vraagt je hen in (zijn) huis te halen en hen zo te ontmoeten dat je van elkaar leert.’

Uitgestoken hand
Op de vraag hoe je het aanpakt als je meer aandacht wilt voor migranten in de kerk antwoorden de auteurs: ‘Verreweg de meeste migranten willen graag contact met Nederlanders. Ga er open in en je zult waarschijnlijk ontdekken dat je uitgestoken hand gretig aanvaard wordt. Bezin je erop, bid erom, onderzoek wat je gemeenschappelijk hebt, kijk wat past in de lokale situatie.’ Wanneer het project geslaagd is? ‘Als het najagen van liefde voor de vreemdeling hoger op de agenda komt van mensen, groepen of kerkenraden.’

Verder lezen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18. Andere motivatie

Verzin een activiteit die bij jouw specifieke motivatie past en mail die naar ons. Wie weet krijgt hij ook een plekje hier op de website!

17. Missionair

Leg contact. Organiseer een barbecue met een praatje over geloof. Start een geloofscursus zoals een Al Massira of een Alphacursus. Of begin met een bijeenkomst geschikt voor mensen van een bepaalde culturele achtergrond.

16. Kerkgebouw

Maak een tentoonstelling met vertegenwoordigers van alle hurende gemeenten. Verzamel foto’s van de activiteiten en leden van de verschillende kerken. Schrijf er teksten bij en hang het op in de centrale hal of bij de ingang of koffieruimte in het gebouw. Leer elkaar beter kennen tijdens een gezamenlijke viering.

15. Interesse in andere culturen

Bezoek een internationale kerk in je buurt. Ga in gesprek met de mensen daar. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen met wat je gewend bent? Wat kan je van hen leren? Hebben zij behoefte aan contact? Vraag een dorpsgenoot tijdens een gemeentebijeenkomst om iets van zijn of haar cultuur te delen. 

14. God beter leren kennen

Plan een kampvuuravond. Nodig christenen van verschillende culturele achtergronden uit. Doe een gespreksronde: wat is jouw favoriete bijbeltekst en waarom?  Of vraag wanneer mensen voor het laatst iets van God ervaren hebben en hoe dat voor hen was? Vraag mensen uit verschillende culturen om een getuigenis te delen in je kerkdienst.

13. Verjonging

Organiseer als kerk een kindermiddag waar je alle kinderen uit de buurt voor uitnodigt en speciaal kinderen uit andere culturen. Of regel een moeder-kind ochtend.

12. Groei

Nodig migrantenchristenen uit voor een themadienst en geef ze een rol in de liturgie. Zorg voor vertaling in je dienst. Ook hier past een gezamenlijke maaltijd.

11. Helpen

Kijk of je met je kerk de voedselbank kan helpen. Financieel, maar ook als vrijwilliger. Raak daar met mensen in gesprek. Of doe een kledingruil in je kerk na de dienst of zorg voor weggeeftafel.

10. Bewogenheid

Vraag mensen van een andere culturele achtergrond naar hun leven en hun familie. Luister aandachtig en zet het contact voort. Wees bereid om vriendschap te sluiten. Je kan ook gebed voor en met vluchtelingen organiseren. Of praktisch aan de slag via vluchtelingenwerk.

9. Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid. Kijk eens rond. Welke taak in je kerk zou jij samen met iemand van een andere cultuur kunnen uitvoeren? Wie kan je vragen om dat met jou te doen? Zorg ervoor dat dan niet jij de leiding hebt maar dat je die ander ruimte geeft om dat op te pakken.

8. Internationale oriëntatie

Verdiep je via internet en boeken in één van de culturen van mensen die in je buurt wonen. Leer wat woorden van hun taal. Maak kennis en vraag of je van hun eten mag proeven en wees geïnteresseerd in het land waar ze vandaan komen. Laat andere mensen profiteren van jouw kennis en ervaring en organiseer een toerustingsavond.

7. Mensgericht

Nodig mensen bij je thuis uit die een andere culturele achtergrond hebben of ga bij ze op bezoek. Luister naar hun verhalen en deel je eigen verhalen met hen. Start een verhalenproject.

6. Omgeving

Vorm een beeld van hoe je buurt nu samengesteld is qua bevolking. Cijfers kan je vinden op CBS. Welke etniciteiten zijn er en met welke heb jij of anderen uit de gemeente contact? Maak er een rapport van en deel dat met andere gemeenteleden of de kerkenraad. Overweeg een Samen Geloven traject.

5. Bijbel

Ga met een groepje mensen bidden voor de vreemdelingen en de mensen die er niet bij horen in jouw omgeving en bid om leiding wat jullie zelf concreet kunnen doen. Maak een welkomstpakketje voor nieuwe mensen die in je wijk komen wonen.

4. Verrijking

Ga samen met een interculturele groep een avond intercultureel bijbellezen. Deel met elkaar hoe het bijbelgedeelte jou raakt. Als het goed bevalt kan je natuurlijk een groep starten.

3. Sociale gerechtigheid

Kijk of je in je eigen kerk bewustwording kan bevorderen door een gespreksavond over racisme te organiseren. Of begin praktisch met het aanbieden van taalles in je kerk, of begin met het bezoeken van mensen in het AZC en vraag waar zij tegen aan lopen.

2. God's koninkrijk

Internationale muziekavond of sing-in organiseren. Bereid liederen voor uit verschillende talen en laat mensen uit andere culturen ook zelf liederen zingen of laten horen. Of bezoek een internationale kerk. Kijk ook eens bij motivatie 6

1. Inclusie

Kook een gezamenlijke maaltijd, die je samen opeet. Of organiseer een serie kookworkshops met eten en koks uit verschillende culturen. Nodig mensen uit voor de activiteiten van je kerk.